Autolaina auto vakuutenaOnko sinulla uusi auto kiikarissa, mutta autolainojen vertailu aiheuttaa vielä päänvaivaa? Autolainoja on monenlaisia, mutta ne voidaan luokitella yksinkertaisesti sen mukaan, tarvitaanko auton ostamiseen erillistä vakuutta vai ei. Lainoihin liittyvällä, yleensä reaalisella vakuudella tarkoitetaan sellaista omaisuuserää, jolla turvataan lainan takaisinmaksu.

Vakuuksien vaatiminen on lainan tarjoajalle normaali tapa rajoittaa omaa rahallista riskiään. Esimerkiksi tilanteissa, joissa lainan ottaja joutuu maksuvaikeuksiin, eikä voi maksaa lainaeriä, tai lainaa kokonaisuudessaan takaisin, lainan tarjoaja voi realisoida vakuuden myymällä ne edelleen eteenpäin. Myynnistä saadut rahat voidaan siten käyttää lainaerien tai koko lainan kattamiseen. Vakuudet ovat käytössä lähes kaikissa luotoissa, mutta suosituimpia ne ovat suuremmissa lainoissa kuten asuntolainoissa. Myös kulutusluotoissa, kuten autolainoissa, reaalivakuuksia käytetään yleisesti.

Autolainojen maailmassa vakuutena voidaan käyttää käteistä rahaa, osakkeita tai muuta omaisuuserää, mutta ehdottomasti suosituin ja varmin tapa saada vakuudellinen autolaina on käyttää reaalivakuutena hankittua autoa. Koska auto on arvokas hankinta, sen käyttö vakuutena on kätevää. Tällöin vakuudellista lainaa on mahdollista saada myös silloin, jos muuta omaisuutta tai suuria rahavaroja ei ole omaan talouteen siunaantunut. Mitä huonoja ja hyviä asioita tällaiseen lainajärjestelyyn liittyy?

Auto vakuutena: Autolaina vai osamaksurahoitus?

Kun autolainaa vastaan annetaan rahoittajalle auto vakuudeksi, voidaan päästä suhteellisen alhaisella korolla ja pienellä kuukausierällä käsiksi haluttuun menopeliin. Koska pankki tai autokauppa myöntää viime kädessä lainan, lasketaan lainan hakijalle lainan tietty enimmäismäärä ennen sen hankintaa. Vakuuden käyttö parhaimmillaan laskee lainarahan hintaa, mutta lainan maksimimäärä on kuitenkin riippuvainen hakijan tuloista ja taloudellisesta asemasta. Yleensä vakuudellisten lainojen korot ovat useita prosentteja pienempiä kuin vakuudettomien lainojen. Lainan avauskuluihin ja muihin kuluihin järjestelyllä ei tavallisesti ole vaikutusta, vaan nämä riippuvat luoton myöntäjän omista käytännöistä.

Kun autoa käytetään vakuutena, puhutaan autokaupoissa ja pankeissa yleensä osamaksurahoituksesta. Autovakuudellisessa osamaksurahoituksessa auton omistusoikeus siirtyy omistajalle vasta siinä vaiheessa, kun auto on maksettu kokonaan pois. Sen sijaan autolainaa käytettäessä omistusoikeus siirtyy auton ostajalle heti.Jos omistusoikeus siirtyy vasta lainaerien maksamisen jälkeen ostajalle, vaikuttaa tämä erityisesti siihen, koska auton voi myydä tai vaihtaa edelleen uuteen.

Autovakuus ja maksuvaikeudet

Maksuvaikeustilanteissa kannattaa muistaa, että auton arvo tippuu vuosi vuodelta. Tällöin myös sen vakuusarvo vähenee. Jossain tilanteissa vakuuden arvo voi olla pienempi kuin jäljellä olevan lainan määrä.

Categories: Blogi