lainaa auton ostamiseenOnko suunnitelmissasi uuden auton hankinta? Harvalla meistä on tilillään lepäilemässä uuteen autoon tarvittava summa rahaa, joten auton hankinnan yhteydessä tarvitaan usein myös autolaina. Ennen autolainan hakemista kannattaa hieman vertailla, millaisia autolainoja on tarjolla, ja mikä tulisi sinun kohdallasi edullisimmaksi.

Mitkä ovat autolainan ja autorahoituksen erot?

Ehkä olet kuullut joskus myös autorahoituksesta? Jotkut pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat autolainan vaihtoehtona autorahoitusta. Autorahoitus on käytännössä osamaksusuunnitelma, eikä sen ottamiseen yleensä tarvita vakuuksia, sillä itse auto toimii vakuutena. Auton omistajuus kuitenkin siirtyy sinulle vasta, kun olet maksanut viimeisenkin osamaksuerän autosta. Autolainalla taas voit maksaa auton heti kokonaisuudessaan ja täten myös auton omistajuus siirtyy sinulle heti.

Saako autolainaa ilman vakuutta?

Moni pankki ja rahoituslaitos tarjoaa vakuudetonta lainaa 50 000 euroon asti, ja jotkut jopa 70 000 euroon asti. Tämän summan pitäisi riittää oikein loistavasti auton hankintaan. Lainan saamiseksi on kuitenkin yleensä muutamia ehtoja. Lainaa saadakseen hakijan tulee yleensä olla tietyn ikäinen, usein yli 23-vuotias. Jotkut yritykset tosin myöntävät lainaa jo 18-vuotiaillekin. Lisäksi hakijan tulee asua vakituisesti Suomessa ja luottotietojen pitää olla kunnossa. Yleensä myös säännölliset työ- tai eläketulot vaaditaan, jotta lainaa voidaan myöntää.

Isommissa lainasummissa saattaa olla ehtona, että hakijan tulee omistaa asunto, vaikkei asuntoa laitettaisikaan lainan vakuudeksi. Ehdot lainan saamiseksi kuitenkin vaihtelevat pankkien ja rahoituslaitosten kesken. Usein kuitenkin on niin, että mitä löyhemmillä perusteilla lainan saa, sitä korkeammat ovat lainan korot ja muut kulut. Autolainan takaisinmaksusummat sekä maksuajan saa yleensä sovittua joustavasti, mutta luonnollisesti laina kannattaa pyrkiä maksamaan pois mahdollisimman nopeasti. Mitä pidemmäksi laina-aika venyy, sitä enemmän sinulle tulee maksettavaksi korkoja. Tämän takia onkin tärkeää, että otat budjettiisi sopivan lainan ja mietit realistisesti, millä aikataululla pystyt maksamaan lainan takaisin.

Vakuudellinen autolaina

Jos sinulla on käytössäsi jotain, mitä voit laittaa lainan vakuudeksi, kannattaa sinun harkita vakuudellista autolainaa. Vakuutena voi käyttää esimerkiksi omistusasuntoa. Vakuudellisessa lainassa korot ja muut kulut ovat yleensä matalampia kuin vakuudettomassa lainassa. Varsinkin suuren lainasumman ollessa kyseessä vakuudellinen laina onkin siis yleensä järkevämpi vaihtoehto. Ainoa vakuudellisen lainan haittapuoli on se, että vakuudeksi laittamasi ominaisuus on luonnollisesti sidottuna lainan vakuudeksi niin kauan, kunnes maksat lainan pois. Kannattaa siis hieman miettiä, kannattaako omaa asuntoaan laittaa vakuudeksi autolainaa hakiessa, vai saattaisiko sitä esimerkiksi tarvita vakuudeksi myöhemin jonkin isomman lainan yhteydessä.

Rahoitus kannattaa hankkia jo ennen ostopäätöstä

Autolainahakemuksen tekeminen on yleensä täysin maksutonta, eikä vielä sitouta hakijaa ottamaan lainaa. Lainahakemus kannattaakin siis pistää menemään jo ennen autokaupoille lähtöä. Näin sinulla on jo kaupoille lähtiessäsi valmiiksi tiedossa, millä budjetilla voit autoa katsella. Toki autokaupoissakin monesti tarjotaan auton oston yhdeydessä erilaisia rahoitus- ja osamaksusopimuksia. Vertailemalla eri vaihtoehtoja etukäteen löydät kuitenkin varmimmin itsellesi sopivimman ja edullisimman vaihtoehdon.

Categories: Blogi