lainan hakeminen puolison kanssaOletko suunnitellut hakevasi lainaa yhdessä puolisosi kanssa? Tämä voi olla moneltakin kannalta hyvä idea, sillä rinnakkaishakijan ottaminen lainanhakuprosessiin tuo mukanaan monia etuja. Lainatarjoukselle on esimerkiksi usein mahdollista saada paremmat ehdot rinnakkaishakijan kanssa kuin yksin, sillä toinen hakija tuo lainan myöntäjälle lisäturvaa takaisinmaksuun. Rinnakkaishakijan kanssa saattaa siis olla mahdollista saada käyttöönsä korkeampia lainasumma tai pienempi korko lainalle.

Mitä rinnakkaishakijalla tarkoitetaan?

Rinnakkaishakija tai yhteishakija tarkoittaa henkilöä, joka hakee lainaa yhdessä päähakijan kanssa. Hän on päähakijan tavoin vastuussa koko lainasummasta. Rinnakkaishakija on useimmiten avo- tai aviopuoliso, mutta rinnakkaishakijana voi toimia myös esimerkiksi ystävä, täysi-ikäisen lapsen vanhempi tai muu sukulainen.

Pankit ja rahoituslaitokset asettavat rinnakkaishakijalle päähakijan tapaan yleensä muutamia ehtoja. Useimmiten rinnakkaishakijaksi pääsemiselle on asetettu jonkinlainen ikäraja. Lisäksi rinnakkaishakijan tulee asua Suomessa, hänellä tulee olla säännölliset ansiotulot ja luottotietojen tulee olla kunnossa. Nämä ehdot tosin vaihtelevat hieman lainaa myöntävästä yrityksestä riippuen.

Miksi hakea lainaa rinnakkaishakijan kanssa?

Suurin etu lainan hakemisesta rinnakkaishakijan kanssa on se, että lainansaantimahdollisuutesi paranevat. Lisäksi rinnakkaishakijan kanssa on usein mahdollista saada suurempi laina kuin yksin lainaa hakiessa. Rinnakaishakijan kanssa lainalle on myös yleensä mahdollista saada paremmat lainaehdot sekä pienempi korko. Lisäksi lainan hakeminen yhdessä toisen henkilön kanssa on useimmiten taloudellisesti kannattavampaa sekä turvallisempaa. Et siis joudu ongelmiin, vaikka itse et jonakin ajanjaksona pystyisi maksamaan lainan takaisinmaksueriä esimerkiksi taloudellisten ongelmien vuoksi.

Milloin rinnakkaishakija kannattaa erityisesti ottaa mukaan?

Jos sinun tulosi ovat epäsäännölliset tai alhaiset, kannattaa miettiä, olisiko sinun mahdollista ottaa lainanhakuprosessiin mukaan rinnakkaishakija. Usein lainan myöntämisen ehtona ovat säännölliset, tietyn suuruiset kuukausitulot. Esimerkiksi joillain pankeilla säännöllisten kuukausitulojen minimiraja on 2000 euroa. Jos tulosi ovat alle tämän tai vaihtelevat kuukausittain, mahdollisuutesi lainan saamiseen paranevat huomattavasti, jos haet lainaa vaikka yhdessä puolisosi kanssa.

Rinnakkaishakijan mukaan ottaaminen voi olla järkevää myös silloin, jos haettava lainasumma on suuri, eli vaikkapa asuntolainaa ottaessa. Kahdelle yhdessä lainaa hakevalla henkilölle myönnetään todennäköisemmin suuri lainasumma kuin yksin lainaa hakevalle.

Mitä ovat rinnakkaishakijan velvollisuudet?

Myös rinnakkaishakija on vastuussa koko lainasummasta, eikä siis vain puolikkaasta lainasta. Jos päähakija ei kykene maksamaan lainaa esimerkiksi taloudellisten vaikeuksien vuoksi, lainan takaisinmaksu siirtyy rinnakkaishakijan vastuulle. Päähakija sekä rinnakkaishakija ovat siis samalla tavalla vastuusssa koko lainatusta summasta.

Miten lainan hakeminen rinnakkaishakijan kanssa onnistuu?

Lainan hakeminen rinnakkaishakijan kanssa on useimmiten yhtä helppoa kuin yksilölainan hakeminenkin. Lainahakemuksen voi useimmissa pankeissa ja rahoituslaitoksissa tehdä joko netissä tai soittamalla. Yleensä lainahakemuksessa kysytään suoraan, onko lainalle rinnakkaishakijaa. Pankki saattaa jopa ehdottaa sinulle rinnakkaishakijan mukaan ottamista, mikäli olet hakemassa suurta lainasummaa. Kun lainahakemus on täytetty, molempien hakijoiden tulee vielä allekirjoittaa se. Tämän jälkeen molemmat hakijat ovat yhteisvastuussa lainan takaisinmaksusta.

Categories: Blogi