vertaislainaLukuisat pikavipit ja mobiililainat, joustoluotot, pankkilaina tai esimerkiksi arvoesineiden panttaaminen ovat tavallisimpia tapoja paikata väliaikaista rahapulaa tai kerryttää kassaa himoitsemaansa ostosta tai vaikkapa lomamatkaa varten. Perinteiset lainamuodot voivat kuitenkin olla hinnakkaita ja kankeita. Vuosikorko voi nousta jopa tuhansiin prosentteihin pikavipeissä. Myös luottotietojen on oltava kunnossa.

Nykyään ihmiset myyvät palveluitaan, aikaansa ja osaamistaan eri sovellusten avulla toisille yksityisille. Samaa periaatetta hyödyntää Suomen lainamarkkinoille kuluvan vuosikymmenen aikana ilmestynyt uusi lainatuote, jota kutsutaan vertaislainaksi. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa yksityisen lainaa toiselle yksityishenkilölle. Toki omilta kavereilta, sukulaisilta tai tuttavilta voi olla joskus tapana pyytää pientä vippiä. Tätä ei aina kuitenkaan kehdata tehdä ja suuria lainasummia on myös turha odottaa – tuhansia euroja harvalla on tilillä käyttämättömänä. Lisäksi maksamattomat velat voivat johtaa pahimmillaan välirikkoon.

Vertaislainaaminen on kaverivippiä kätevämpää, sillä lainan tarjoajia on tuhansittain ja jos luottotiedot ovat vain kunnossa tai muita vakuuksia on riittävästi, lainan saa heti. Mikä parasta, jos ylimääräistä käteistä tai varallisuutta on kertynyt itselle paljon eikä halua sijoittaa näitä pitkäaikaisiin kohteisiin, kuten osakkeisiin. Palveluiden kautta voi lainata rahaa muille yksityishenkilöille oman harkinnan mukaan ja tuotto-odotus on etukäteen tiedossa. Palvelut hoitavat myös maksujen keräämisen ja mahdollisen perintäprosessin.

Miten vertaislainaaminen toimii käytännössä?

Lainaajalle

Vertaislainaa haetaan lähes samoin tavoin kuin tavallista tili- tai kulutusluottoa. Pankkitunnuksilla kirjaudutaan lainapalveluun, jonne kirjataan tarvittavat omat tiedot, haluttu lainan summa, maksuaika ja mahdollinen syy lainan hakuun. Eri yksityishenkilöt kilpailevat keskenään lainansa korolla ja muilla ehdoilla, joka voi johtaa joskus normaaleja kulutusluottoja halvempiin hintoihin. Palvelun ylläpitäjä lisää lainan korkojen päälle aina omat maksunsa.

Sijoittajalle

Suomalaiset ovat entistä kiinnostuneempia perinteisten sijoituskohteiden ulkopuolella olevista mahdollisuuksista, kuten kryptovaluutat ja pienyrityksiin sijoittaminen. Vertaislainapalvelut antavat kenelle tahansa piensijoittajalle tai tavalliselle palkansaajalle mahdollisuuden nyt myös lainata rahaa eteenpäin kätevästi ja kohtuullisen riskittömästi. Kassaa ei tarvitse myöskään olla määrättömästi, jo muutamalla tuhannella eurolla pääsee alkuun.

Koko summaa ei yleensä lainata yhdelle henkilölle vaan se hajautetaan – näin taloudellinen riski saadaan minimoitua. Yhden lainaajan jättäessä velkansa maksamatta, muiden lainojen tuotto voi silti jättää tilin plussalle.

Yrityksille

Yritykset ovat perinteisesti hakeneet lainaa suoraan pankista tai yksityisiltä rahoittajilta erikseen. Vertaislainaaminen on nykyään mahdollista myös yrityksille aina 500 000 euroon asti. Lainan hakeminen hoituu samoilla periaatteilla kuin yritysluoton hakeminen pankista tai luottolaitoksista. Myös yrityksillä itsellään on mahdollisuus lainata vertaislainan avulle muille yrityksille. Käytännön asiat, korkojen kerääminen ja mahdollinen periminen hoituu kaikki palveluntarjoajan toimesta.

Yleistä tietoa vertaislainaamisesta

  • Maksimilainasumma riippuen palvelusta on yleensä 10 000 euroa yksityisille ja 500 000 euroa yrityksille.
  • Lainaa saa tai sitä voi tarjota 21-vuotta täyttäneet.
  • Maksuaika vaihtelee yleisesti 3-60 kk välillä.
  • Takaajia ja vakuuksia ei välttämättä tarvitse.
  • Luottotiedottomalla on poikkeustapauksissa mahdollista saada lainaa, mutta tämä on harvinaista.
Categories: Blogi